Il·lustració, disseny gràfic, disseny web i disseny apps

Entrevista a Carles Salas il·lustrador i dissenyador

Entrevista Carles Salas exposició "Penjats d'un fil" (El Tot Badalona)
Autor: Mertxe La Torre
Font:El Tot Badalona

Segurament, les il·lustracions del badaloní Carles Salas us són ben familiars, i és que ha treballat per empreses com TV3, BANC SANTANDER o GRUPO ZETA. I com a dissenyador, ha fet webs com la del també badaloní PERE RENOM.Apassionat de la música i l’obra de Hugo Pratt, Carles Salas confesa que hi ha tres coses que no suporta: el fanatisem, la indiferencia i l’apatia. El que segur que no ens deixa indiferents és la exposició que comença aquests diez a La Sargantana, on l’il·lustrador mostra 80 personatges penjats al sostre del restaurant sota el nom “PENJATS D’UN FIL”.Carles Salas és l’encarregat d’encetar una nova proposta cultural a la nostra ciutat, que té les parets de La Sargantana com a espai, i els il·lustradors badalonins com a protagonistes.

D’on et ve aquesta passió per la il·lustració?
De ben petit m’agradava el dibuix i tot allò amb que em pogués empastifar les mans. Amb set anys copiava làmines de l’Emilio Freixas i més tard, mentre altres nens jugaven a bàsquet, jo anava a dibuix a l’acadèmia d’en Rafel Pujals, tocant Canonge Baranera.

De petit somiaves amb ser un agent de la T.I.A, o eres més de Zipi y Zape?
No m’he sentit mai ni d’un ni d’altre, m’agradava molt en Superlopez, però tenia especial debilitat pels personatges de Hannah Barbera, com Hong Kong Phooy, Maguila Gorila, Pepe Pótamo i el seu Hipo Grito Huracanado, l’Oso Yogui, Loopy De Loop o El Lagarto Juancho. Quins grans personatges! Realment m’ho feien passar bé.

Què sents quan poses, per exemple, TV3 i veus un dels teus dissenys?
Fa poc em va sorprendre una animació que van posar al programa Generació Digital de Canal 33. Jo estava treballant amb el meu ordinador, tenia la tele d’acompanyament, sense fer-li gaire cas. De sobte aixeco la mirada i veig uns dibuixos meus, torno la mirada a l’ordinador com si res, però vaig caure de cop. Ostres, però si aquests dibuixos de la tele són meus! Evidentment, ho vaig twittejar a l’instant! Aquestes coses fan gràcia, però generalment quan les veus estàs pensant en quines coses canviaries, no les acabes de gaudir.

Ara a la Saragantana ets l’encarregat d’obrir una iniciativa que omplirà les parets del restaurantamb art fet a Badalona. Quina importància creus que té aquesta iniciativa?
Per mi és un orgull ser el primer en representar part de l’art que es fa a la ciutat. Badalona està plena d’artistes, però te moltes mancances per poder mostrar el que fem, sigui de la disciplina que sigui. Tenir Barcelona tant a la vora no ha ajudat gaire a la nostra ciutat. Barcelona està plena de galeries o de cafès on poder exposar, però aquí a Badalona tot això falta, i més des del tancament de Els Genis. Una ciutat com Badalona necessita més espais com La Sargantana, que permetin mostrar l’art fet a la nostra ciutat.

Parla’ns de “Penjats d’un fil”. Què trobarem en aquesta mostra?
Bé, quan em proposen exposar, em miro les particularitats de La Sargantana, i el tema que volia mostrar, decideixo que tot anirà penjat del sostre i així neix “Penjats d’un fil”. L’exposició mostrarà més de 80 personatges creats per a la televisió i Internet, amb les seves siluetes retallades, i penjades una a una amb un fil de pescar a l’espai, creant la sensació d’estar suspeses en l’aire i en continu moviment. Una feinada: imprimir, enganxar, retallar i penjar. A les parets, una serie de fotogrames ens mostràn alguns d’aquests personatges que “pengen” dins de l’escena per a la qual van ser creats, interactúen amb d’altres i amb l’escenografia corresponent.

D’on treus la inspiració a l’hora de crear un personatge?
Realment no m’he parat mai a pensar-ho. Sóc un apassionat de l’stop-motion i dels estudis Aardman, que han creat personatges com els Wallace i Gromit o El xai Shaun. Suposo que sempre hi ha alguna cosa que ens queda d’allò que més ens agrada. El que si que faig és informar-me molt de com són les coses abans de dibuixar-les, com es vestia l’exèrcit austríac o com era la roba que duia Napoleó. Crec que ens hem d’informar bé per no fer patinades, hem de prendre com a exemple l’Hugo Pratt i les seves anotacions per fer el Corto Maltés.

Penses que Badalona és una ciutat amb bons il·lustradors?
I tant! Els que jo conec són fantàstics, gent com l’Enric Rebollo, l’Oscar Climent, en Toni Benages, en Miquel Rof, en Carles Pellejero, en Rubén Pellejero, l’Eva Santana, en Mario Tarragó… i els que estan sortint que espero conèixer en iniciatives com la de La Sargantana.

D’aquí a un parell d’anys esperem la inauguració del Museu del Còmic. S’ha de revifar el món de la il•lustració, oi?
El fet que Badalona sigui la seu del Museu del Còmic s’ha d’aprofitar. Aquest Museu ens posarà al mapa de molts que encara no saben ni a on som; però el que és millor, relacionaran el nom de Badalona amb art, il·lustració i còmic. Per tant, si una ciutat és coneguda per alguna cosa bona, com és el cas de ser la seu d’un Museu del Còmic, s’ha de potenciar, tant el Museu com tot allò referent al món de la il·lustració.

Quin és el teu somni com a il·lustrador?
Crear els personatges d’una pel·lícula pels estudis Aardman (Bristol).

Parlem de noves tecnologies. S’està perdent l’art de pintar amb tinta sobre paper pel disseny amb programes com Illustrator?
Si, però no per això s’ha de perdre la importància del dibuix i el traç. Una bona base en dibuix ho és tot, la resta són eines que ens ajudaran, quantes més dominem millor, així podrem expressar el que volem amb l’eina adequada. Jo vaig fer carbonet, gravat, esgrafiat, fresc, xilografía, retaula… i mira ara, amb ordinador amunt i avall. Els temps canvien i els suports, també. L’il·lustrador s’ha d’anar adaptant als nous temps i als nous suports. Amb el sorgiment de noves tecnologies s’obren també noves portes per als il·lustradors, per exemple amb els iPad s’ha obert una nova via per a nosaltres, ja que hi ha un mercat que necessita adaptar continguts, i l’hem d’aprofitar. El Museu del Còmic ens ve de perles als il·lustradors badalonins, tindrem fonts d’interés.

A banda de la teva carrera com a il·lustrador, també ets dissenyador gràfic i de web. Què és fonamental per crear una pàgina web atractiva?
L’usabilitat, entendre de què tracta la web i quina és la seva funció. Una bona web, a part de tenir un bonic embolcall, ha de tenir un bon disseny d’estructura de continguts que la faci fàcil de navegar per part de l’usuari, visual i sense gaires floritures com molta gent creu. Podeu veure exemples a la meva web: https://www.dibuix.cat

Ets un amant de la música. Existeix alguna mena de vincle entre la música i els teus dibuixos?
Crec que l’art té molts lligams entre les seves diverses disciplines, i la música sempre ha estat molt lligada a la il·lustració i a la pintura. A mi m’agrada molt fer un exercici amb els ulls tancats: creo videoclips d’animació, amb personatges i històries imaginàries, partint de la música que estic escoltant. Hi ha gent que, com Leonard Cohen o Nacho Vegas, és tan descriptiva que t’ho posa ben fàcil amb les seves lletres.

 

Descarrega’t l’entrevista en PDF

Obrir la publicació